Energia átváltásMértékegységÉrték
MértékegységÉrték


Mértékegységek és átváltások


A termie (th) egy nem SI metrikus hőenergia-egység, a méter-tonna-másodperces rendszer része, amelyet néha az európai mérnökök is használnak. A termie megegyezik azzal az energiamennyiséggel, amely szükséges 1 tonna (1000 kg) víz hőmérsékletének 14,5 ° C-on történő emeléséhez normál légköri nyomáson 1 ° C-kal.
A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. A kalóriát Nicolas Clément vezette be a hő mérésére 1824-ben. Az SI-mértékegységrendszer bevezetésével a joule nagyrészt kiváltotta; ma főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják.
A joule a munka, a hőmennyiség és az energia - mint fizikai mennyiségek - mértékegysége az SI rendszerben. Jele: J. Egy joule munkát végez az egy newton nagyságú erő a vele egyirányú egy méter hosszúságú elmozdulás közben. Ugyancsak egy joule az egy watt teljesítménnyel egy másodpercig végzett munka. Továbbá egy joule közelítőleg az a munka, amely kb. 102 gramm tömeggel rendelkező test egy méter magasságba történő felemeléséhez szükséges a Föld gravitációs mezejében a felszín közelében.
A watt másodperc (Ws vagy W s szimbólum) a joule-val egyenértékű származtatott energiaegység. A watt-másodperc az az energia, amely egyenértékű egy watt egy másodpercig tartó teljesítményével. Míg a watt-másodperc mindkét egységben és jelentésben egyenértékű a jouléval, vannak olyan összefüggések, amelyekben a "joule" helyett a "watt-másodperc" kifejezést használják.
A fizikában az elektronvolt (eV szimbólum, vagy elektronvolt ) az a kinetikus energia mennyisége, amelyet egyetlen elektron nyer, amely a nyugalmi helyzetből egy vákuumban egy voltos elektromos potenciálkülönbséggel gyorsul fel.

Híres tudósok és feltalálók


James Prescott Joule

James Prescott Joule (Salford, Anglia, 1818. december 24. - Sale, Anglia, 1889. október 11.) angol fizikus. Kísérletileg vizsgálta és meghatározta, hogy milyen számszerű kapcsolat van a munka és a belső energia változása között. Joule ismerte fel azt is, hogy a gáznak az edény falára gyakorolt nyomása a részecskék fallal történő ütközéséből származik. Tudományos tevékenységének elismeréseként az Angol Királyi Társaság tagjává választotta. Kutatásainak túlnyomó részét saját maga fedezte fel. Szerencsétlenségére 1875-ben elszegényedett, és az azt követő években folyamatosan betegeskedett egészen 1889. október 11-én Sale-ben (Chesire megye, Anglia) bekövetkezett haláláig. Tiszteletére az energia nemzetközi mértékegysége, a joule róla kapta nevét.Energia mértékegység átváltások


Kilowattóra Megajoule átváltás - kWh MJ átváltás
Kilowattóra Kilokalória átváltás - kWh kcal átváltás
Megajoule Kilowattóra átváltás - MJ kWh átváltás
Megajoule Kilokalória átváltás - MJ kcal átváltás
Kilokalória Kilowattóra átváltás - kcal kWh átváltás
Kilokalória Megajoule átváltás - kcal MJ átváltás
Kilokalória Kilojoule átváltás - kcal KJ átváltás
Kilokalória Kalória átváltás - kcal cal átváltás
Kilojoule Kilokalória átváltás - KJ kcal átváltás
Kilojoule Kalória átváltás - KJ cal átváltás
Kilojoule Joule átváltás - KJ J átváltás
Kalória Kilokalória átváltás - cal kcal átváltás
Kalória Kilojoule átváltás - cal KJ átváltás
Kalória Joule átváltás - cal J átváltás
Joule Kilojoule átváltás - J KJ átváltás
Joule Kalória átváltás - J cal átváltás