Hosszúság átváltásMértékegységÉrték
MértékegységÉrték


Mértékegységek és átváltások


Az angol nyelvű országokban a Leauge-t általában 3 mérföldként fogadják el, bár időnként változó hosszúságú, 7500 láb és 15 000 láb (2,29-4,57 km) között is alkalmazták.
A tengeri mérföld a hosszúság mértékegysége. Eredetileg az értéke a Föld bármelyik hosszúsági körén mért 1 szögpercnyi távolságból származik, de ma már rögzítetten 1852 méter. Nem tartozik az SI-mértékegységek közé, főleg a hajózásban és a repülésben használják.
A furlong a Angol és az Egyesült Államokban haszálatos távolság mértékegység, amely egyenlő egy nyolcad mérfölddel, ami 660 láb, 220 yard, vagy körülbelül 201 méter.
A Chain 66 lábbal egyenlő, illetve 10 Chain egy Furlongnak felel meg. Érdekesség, hogy a Furlong és a Chain szorzata pont egy hold(Acre)nak megfelelő területet fed le. Régebben a Chain a hold szélességének, a Furlongot pedig a hold hosszának is hívták.(66*660= 43,560 négyzetláb ami 4046.86 m2.
yard (rövidítése: yd) a távolság alapmértékegysége az angolszász, birodalmi és az Egyesült Államokban használt mértékegységrendszerben. Napjainkban a leggyakrabban alkalmazott a nemzetközi yard. Egy yard egyenlő 36 hüvelykkel, vagy 91,44 centiméterrel.

Híres tudósok és feltalálók


Pierre Méchain, Jean-Baptiste Delambre, Simon Laplace

A méter mértékegységként történő bevezetésének elengedhetetlen feltétele volt a Párizson áthaladó délkör hosszának pontos megmérése. Emiatt 1792-1799 között Pierre Méchain (1744-1804) és Jean-Baptiste Delambre (1749-1822) francia csillagászok megmérték a délkör Dunkerque és Barcelona közé eső szakaszának hosszát. Ebből Pierre Simon Laplace (1749-1827) francia matematikus vezetésével egy bizottság határozta meg a méter pontos hosszát. A méter meghatározása: Egy méter egyenlő a Föld kezdő délkörén mért kerületének 1/40 000 000 (negyvenmilliomod) részével. Alternatív megfogalmazása: a Föld egy kvadránsának (negyed délkörének) tízmilliomod része. A 18 században megállapított méter valóságos hossza csupán 2cm-et tért el a valóságtól.Hosszúság mértékegység átváltások


Mérföld Kilométer átváltás - mile km átváltás
Kilométer Mérföld átváltás - km mile átváltás
Kilométer Méter átváltás - km m átváltás
Méter Kilométer átváltás - m km átváltás
Méter Deciméter átváltás - m dm átváltás
Méter Centiméter átváltás - m cm átváltás
Méter Milliméter átváltás - m mm átváltás
Deciméter Méter átváltás - dm m átváltás
Deciméter Centiméter átváltás - dm cm átváltás
Deciméter Milliméter átváltás - dm mm átváltás
Centiméter Méter átváltás - cm m átváltás
Centiméter Deciméter átváltás - cm dm átváltás
Centiméter Milliméter átváltás - cm mm átváltás
Milliméter Méter átváltás - mm m átváltás
Milliméter Deciméter átváltás - mm dm átváltás
Milliméter Centiméter átváltás - mm cm átváltás