Nyomás átváltásMértékegységÉrték
MértékegységÉrték


Mértékegységek és átváltások


A bar (jele bar) és a millibar (jele mbar, illetve mb) a nyomás mértékegységei. Nem tartoznak az SI-mértékegységek közé, ennek ellenére ma az 1 bar a nyomás általánosan használt standard értéke. 1 bar 100 kilopascal nyomásnak felel meg, és megközelítőleg egyenlő a Földön a tengerszinten mérhető atmoszferikus nyomással.
A pascal (jele: Pa) a nyomás mértékegysége az SI-ben. Jelentése szerint 1 newton per négyzetméternek felel meg. A légköri nyomás a tengerszinten nagyjából 100 000 Pa. A mindennapi életben használatos még a kilopascal (1 kPa = 1000 Pa) vagy a megapascal (1 MPa = 106 Pa) alak is.
Az atmoszféra (jele: atm) a nyomás mértékegysége. Nem tartozik az SI mértékegységek közé, de nemzetközileg mindmáig használják. A mértékegység és jele része volt a Műszaki-technikai mértékegységrendszernek. A könnyűbúvárok szóhasználatában az atmoszféra kifejezés gyakran az 1 bar (1000 millibar vagy 100 000 Pa) helyett használatos.Használatát bonyolulttá tette nem csak a fizikai és technikai atmoszféra közötti néhány százalékos különbség; sokkal inkább a túlnyomásnak mértékegységként való használata. Értelmezni kellett volna ugyanis, hogy a túlnyomást az aktuális légköri nyomáshoz, vagy annak a törvényes értékéhez viszonyítják-e.

Híres tudósok és feltalálók


Blaise Pascal

Blaise Pascal (Clermont-Ferrand, 1623. június 19. - Párizs, 1662. augusztus 19.) francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus, teológus, moralista és vitatkozó. A poitou-i mocsarak lecsapolásában szakértőként vett részt.[1] Fontos alkotásokat hagyott hátra a fizika, a matematika, a teológia, a filozófia és az irodalom témakörében is. Hozzájárult a természettudományok fejlődéséhez, mechanikus számológépet szerkesztett, megalapozta a projektív geometriát, kidolgozta másokkal közösen a valószínűség matematikai elméletét. Tanulmányozta a folyadékokat és tisztázta a vákuum és a nyomás fogalmait. A nyomás mértékegysége az ő munkásságának tiszteletére lett pascal. A gondolkodásnak és a gyakorlati kísérletek tényadatainak tulajdonított döntő szerepet tudományos munkájában.Nyomás mértékegység átváltások


Megapascal Bár átváltás - Mpa bar átváltás
Bár Megapascal átváltás - bar Mpa átváltás
Bár Kilopascal átváltás - bar kPa átváltás
Bár Hektopascal átváltás - bar hPa átváltás
Bár Millibár átváltás - bar mbar átváltás
Kilopascal Bár átváltás - kPa bar átváltás
Kilopascal Hektopascal átváltás - kPa hPa átváltás
Kilopascal Millibár átváltás - kPa mbar átváltás
Kilopascal Pascal átváltás - kPa Pa átváltás
Hektopascal Bár átváltás - hPa bar átváltás
Hektopascal Kilopascal átváltás - hPa kPa átváltás
Hektopascal Millibár átváltás - hPa mbar átváltás
Hektopascal Pascal átváltás - hPa Pa átváltás
Millibár Bár átváltás - mbar bar átváltás
Millibár Kilopascal átváltás - mbar kPa átváltás
Millibár Hektopascal átváltás - mbar hPa átváltás
Millibár Pascal átváltás - mbar Pa átváltás
Pascal Kilopascal átváltás - Pa kPa átváltás
Pascal Hektopascal átváltás - Pa hPa átváltás
Pascal Millibár átváltás - Pa mbar átváltás