Sebesség átváltásMértékegységÉrték
MértékegységÉrték


Mértékegységek és átváltások


A vákuumbeli fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, az elektromágneses hullámok terjedési sebessége. Pontos értéke 299 792 458 m/s minden vonatkoztatási rendszerben. Jele: c (a latin celeritas, „sebesség” szóból). Jelenlegi ismereteink szerint semmilyen hatás nem terjedhet gyorsabban a vákuumbeli fénysebességnél.
A hangsebesség a hanghullámok terjedési sebessége egy meghatározott közegben. Jele a fizikában c a latin celeritas, sebesség szóból. A hangsebesség függ a közegtől, melyben a hang terjed, illetve a terjedés körülményeitől. A hangsebesség független a közeg részecskéinek rezgési sebességétől. Hétköznapi értelemben a hangsebesség fogalma legtöbbször a levegőben terjedő hangra vonatkozik. A Mach-szám az objektum sebessége és a hangsebesség viszonyszáma a levegőben (közegben). Ha a Mach-szám nagyobb mint 1, szuperszonikus repülésről (a hangsebességnél gyorsabb repülésről) beszélünk. Ennek egyik kísérőjelensége a földön is hallható hangrobbanás.
A csomó a hajózás és repülés területén használt sebesség-mértékegység. A tengeri mérföld nevű hosszmértéken alapszik. Egy nemzetközi csomó alatt egy tengeri mérföld óránkénti sebességet értünk. Ez pontosan 1,852 km/h, tehát az SI-vel összeegyeztethető. Rövidítése: kn[2] (knot).

Sebesség mértékegység átváltások


Méter / másodperc Mérföld / óra átváltás - m/s mph átváltás
Méter / másodperc Kilométer / óra átváltás - m/s km/h átváltás
Mérföld / óra Méter / másodperc átváltás - mph m/s átváltás
Mérföld / óra Kilométer / óra átváltás - mph km/h átváltás
Kilométer / óra Méter / másodperc átváltás - km/h m/s átváltás
Kilométer / óra Mérföld / óra átváltás - km/h mph átváltás