Teljesítmény átváltásMértékegységÉrték
MértékegységÉrték


Mértékegységek és átváltások


A lóerő a teljesítmény elavult mértékegysége, jele LE. Elsősorban az autóiparban használták belsőégésű motorok teljesítményének mérésére. A nevét onnan kapta, hogy körülbelül megfelel annak a teljesítménynek, amit egy ló ki tud fejteni. Eredetileg James Watt vezette be az általa feltalált gőzgép teljesítményének mérésére, azóta több különböző definíciója is kialakult. Magyarországon a 735,49875 wattnak megfelelő metrikus lóerő használatos.1 metrikus lóerő = 75 kg * m/s = 735,5 W, 1 kazánlóerő = 33,475 Btu/h = 9809,5 W, 1 elektromos lóerő = 746 W
A decibel (dB v agy dBm) két mennyiség arányának logaritmikus mértéke, amit széles körben használnak az akusztika, a fizika és az elektronika területén.Eredetileg a teljesítmény vagy a térerősség arányaként használták, de mára általánosan elterjedt a mérnöki gyakorlatban. A decibelt széles körben használják a hang erősségének mérésére. A decibel mértékegysége és dimenziója egy, hasonlóan a százalékhoz.
Ton of refrigeration, más néven refrigeration, ton, egy olyan energiaegység, amelyet néhány országban használnak a hűtő- és légkondicionáló berendezések hőelszívó képességének leírására. Ez a hőátadás sebessége, amely 1 rövid tonna(2000 font) tiszta jég fagyását vagy megolvadását eredményezi 0 ° C-on 24 óra alatt.
A brit hőegység (BTU vagy Btu) hőegység; ez egy olyan hőmennyiség, amely egy font víz hőmérsékletének Fahrenheit-fokkal történő emeléséhez szükséges. Ez szintén az Egyesült Államok szokásos egységeinek része. A metrikus rendszer megfelelője a kalória, amelyet úgy határoznak meg, mint egy gramm víz hőmérsékletének egy Celsius-fokkal történő emeléséhez szükséges hőmennyiség.

Híres tudósok és feltalálók


James Watt

James Watt (1736. január 19. - 1819. augusztus 25.) skót feltaláló és mérnök, aki a gőzgép fejlesztésével lényegesen hozzájárult az ipari forradalomhoz. Róla nevezték el a teljesítmény mértékegységét (watt) az SI rendszerben. A közhittel ellentétben Watt nem találta fel a gőzgépet. Watt születésekor Thomas Newcomen gőzgépei már Anglia-szerte üzemeltek. Watt találmánya egy új, fontos részegység, a vízgőz lecsapására szolgáló gőzkondenzátor volt, amellyel a gép hatásfokát, gazdaságosságát növelte meg jelentősen. Másoktól függetlenül rájött a rejtett hő jelentőségére a gép működésében. Amikor 1763-ban megtudta, hogy az egyetemnek van egy Newcomen-féle gőzgépe, de azt Londonba vitték javíttatni, rávette az egyetemet, hogy szállíttassák vissza, és vele javíttassák meg. A szerkezet épp hogy csak működött. Hosszas kísérletezés után Watt megállapította, hogy a gőz hőjének mintegy 80%-a a henger felfűtésére fordítódik, mivel ebben a gőzgépben a hengerbe hideg vizet fecskendezve kondenzálták le a gőzt. Javasolta, hogy a gőzt ne a hengerben, hanem egy külön kamrában csapassák le, és akkor a henger nem hűl le a beáramló gőz hőmérséklete alá. Javaslatának életképességét 1765-ben egy működő modellen mutatta be külföldön.Teljesítmény mértékegység átváltások


Megawatt Kilowatt átváltás - MW KW átváltás
Kilowatt Megawatt átváltás - KW MW átváltás
Kilowatt Lóerő átváltás - KW HP átváltás
Kilowatt Kilokalória/óra átváltás - KW Kcal/h átváltás
Lóerő Kilowatt átváltás - HP KW átváltás
Lóerő Kilokalória/óra átváltás - HP Kcal/h átváltás
Lóerő Watt átváltás - HP W átváltás
Kilokalória/óra Kilowatt átváltás - Kcal/h KW átváltás
Kilokalória/óra Lóerő átváltás - Kcal/h HP átváltás
Kilokalória/óra Kalória/óra átváltás - Kcal/h cal/h átváltás
Kilokalória/óra Watt átváltás - Kcal/h W átváltás
Kalória/óra Kilokalória/óra átváltás - cal/h Kcal/h átváltás
Kalória/óra Watt átváltás - cal/h W átváltás
Watt Lóerő átváltás - W HP átváltás
Watt Kilokalória/óra átváltás - W Kcal/h átváltás
Watt Kalória/óra átváltás - W cal/h átváltás